حضور نماینده کشور جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو جغرافیایی منطقه خاور نزدیک در هشتاد و هفتمین کمیته اجرایی کمیسیون بین المللی کدکس غذایی (CCEXEC87) منجر به لحاظ نمودن نظرات فنی در اسناد مطروحه و حفظ جایگاه و اعتبار کشور شد.
به گزارش دفتر مطالعات تطبیقی و مشارکت در تدوین استانداردهای بین المللی؛ هشتاد و هفتمین اجلاسیه کمیته اجرایی کدکس مواد غذایی (CCEXEC87) از تاریخ 22-18 نوامبر 2024 برابر با 28 آبان تا 2 آذرماه 1403 در مرکز کنفرانس بین المللی شهر ژنو، کشور سوئیس برگزار شد.
در این اجلاس که به ریاست کشور انگلیس و دو نایب رئیس از کشورهای کنیا و نیوزلند، دبیرخانه کدکس بین المللی و مسئولان FAO و WHO برگزار شد، شش هماهنگ کننده منطقهای، هفت نماینده منتخب از گروههای مختلف جغرافیایی آفریقا، آسیا، اروپا، خاور نزدیک، آمریکای شمالی و آمریکای لاتین حضور یافتند.
به گزارش دفتر مطالعات تطبیقی و مشارکت در تدوین استانداردهای بینالمللی، نماینده کشورمان به عنوان عضو جغرافیایی منطقه خاور نزدیک، به منظور حفظ کرسی ایران در این نشست مدیریتی حضور یافت و فعالیتهای جاری کمیته های کدکس باقیمانده آفتکشها، سیستمهای بازرسی و صدور گواهی برای واردات و صادرات مواد غذایی، تغذیه و غذاهای رژیمی خاص، ماهی و محصولات شیلاتی، باقیمانده داروهای دامپزشکی در غذاها و برچسبگذاری مواد غذایی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
در این اجلاسیه علاوه بر بررسی و تصویب موضوعات استانداردهای در دست تدوین و پیشنهادهای کاری جدید، آخرین ویرایش پیش نویس برنامه استراتژیک کدکس برای سالهای 2026-2031 و همچنین گزارش بودجه و موارد مالی کمیسیون توسط دبیرخانه کدکس اعلام گردید. مصوبات این نشست برای تصویب به چهل و هفتمین اجلاسیه کمیسیون کدکس (CAC 47) ارائه شد.
از برنامه های کاری مهم این اجلاسیه، بحث در خصوص ذکر "کشور برداشت" در محصولات ارزشمند مانند زعفران بر روی برچسب محصول بود، که در این نشست مقرر شد با تشکیل کارگروهی، درج و مدنظر قراردادن این موضوع در استاندارد مرجع برچسب گذاری کدکس بررسی شود، که گام موثری در جلوگیری از تقلب، تجارت عادلانه، ردیابی اصالت محصول، رعایت حقوق مصرفکننده و همچنین معرفی زعفران باکیفیت ایران در سطح بینالمللی خواهد بود.
شایان ذکر است این کمیته به عنوان یک کمیته سیاستگذار، پیشنهاداتی در مورد جهت گیری و خط مشی کلی، برنامهریزیهای استراتژیکی و امورات فنی و کاری را به کمیسیون کدکس غذایی (CAC) ارائه داده و ضمن تصمیم گیری درخصوص موارد مذکور، در مراحل مختلف پیشرفت پروژههای تدوین استانداردها نظارت می کند.
با توجه به عضویت ایران به عنوان عضو منطقهای خاور نزدیک در سال 2021 از بین 17 کشور عضو خاور نزدیک (CCNE)، امکان ارائه نظر و مشارکت در این وجود داشته و حضور نماینده کشور منجر به لحاظ نمودن نظرات فنی در اسناد مطروحه و حفظ جایگاه و اعتبار کشور شد.