آخرین اخبار

در دوران تحولی رخ داد:

هوشمندسازی سامانه‌های سازمان ملی استاندارد ایران در بازمهندسی و اصلاح زیرساخت‌های فناوری نظام استاندارد

1403/6/7 چهارشنبه

سازمان ملی استاندارد ایران از آغاز دوره تحولی (1403-1400) و به‌منظور ایجاد شفافیت و جلوگیری از فساد و سایر آسیب‌های اداری، هوشمندسازی سامانه‌های سازمان را با طراحی سامانه‌های جدید و بازمهندسی و اصلاح زیرساخت‌های فناورانه در نظام استاندارد مورد توجه قرار داد که در ادامه به‌اختصار به برخی از این اقدامات اشاره شده است.
  • ایجاد زیرساخت‌های فناورانه، امن و شفاف
. فعالیت و عملکرد مرکز فناوری اطّلاعات و امنیت فضای مجازی سازمان ملی استاندارد ایران به‌دلیل ویژگی خاص فعّالیت و وظایف قانونی این سازمان در تأمین و حفظ امنیت اطّلاعات، فراگیری آگاهیِ ذی‌نفعان و آحاد جامعۀ ایران اسلامی از استانداردها و مقرّرات فنّی و نیز ایجاد حدّاکثر شفّافیت به‌منظور جلوگیری از بروز فساد و سایر آسیب‌های اداری، از اهمّیت به‌سزایی برخوردار است.
. پشتیبانی فنّی و توسعۀ سامانه‌های تخصّصی، ایجاد و توسعۀ سامانه‌های جدید، هوشمندسازی فرآیندها به ویژه در راستای ارتقاء شفّافیت و فسادستیزی،برقراریِ ارتباطات الکترونیک با سایر ارکان دولت، تغییر نسل دیتاسِنتر(Data Center) اصلی سازمان،برقراری سیستم‌های کنترلی و نظارتی از مهم‌ترین اقدامات عملکردی مرکز فناوری اطلاعات و امنیت فضای مجازی است که در ادامه به‌اختصار به آن اشاره شده است.
  • پشتیبانی فنّی و توسعۀ سامانه‌های تخصّصی
این مرکز ضمن پشتیبانی فنی، سامانه‌های تخصصی "تحلیل و پیاده‌سازی فرآیند صادرات و واردات برای صدور گواهی و کنترل محموله‌های صادراتی به کشور"، "ایجاد سامانه آسانسور برای رهگیری وضعیت استاندارد آسانسورها با ثبت مشخّصات فنّی آسانسور (130 فیلد اطّلاعاتی) و تهیۀ بانک اطّلاعاتی و شناسنامۀ فنّی آسانسور"،" برقراری سامانۀ نظارت بر اجرای استاندارد برای صدور، ابطال و تجدیدنظر پروانه کاربرد علامت استاندارد در فرآیند COP و صدور نشان حلال"، "ایجاد سامانه تأیید‌صلاحیت برای تحلیل و پیاده‌سازی فرآیند مدیریت مدارک و درخواست شرکت‌های بازرسی و نهادهای ارزیابی انطباق"،" ایجاد سامانۀ تدوین استاندارد‌های ملّی و جستجوی استانداردهای ملّی با طراحی فرم‌های مورد نیاز بهره‌بردار" و "سامانۀ اندازه‌شناسی قانونی" را توسعه داده است.
. در دوره تحولی سازمان ملی استاندارد ایران، پورتال جدید نیز با توجه به رویکردهای تحولی سازمان طراحی شد و توانست در رنکینگ(Ranking)برترین‌ پورتال‌های دستگاه‌های اجرایی کشور رتبه چهارم را کسب کند.
  • توسعۀ سامانه‌های جدید
مرکز فناوری اطلاعات و امنیت فضای مجازی سازمان ملی استاندارد ایران در این دوران به‌منظور ایجاد ارتباط بین‌سامانه‌ها و نرم‌افزارهای اداری، مالی و پرسنلی و نیز انتقال و به اشتراک‌گذاریِ اطّلاعات و داده‌ها و مدیریت متمرکز آن‌ها؛ سیستم یکپارچۀ مالی، اداری و پرسنلیِ سازمان ملّی استاندارد ایران در سطح کشوری، پیاده‌سازی کرد که این سامانه در حال نهایی شدن است.
همچنین برای ایجاد بسترهای لازم جهت رسیدگی به گزارشات، درخواست‌ها و نظرات شهروندان از طریق تلفن گویا، پورتال شهروندی و درگاه پیام کوتاه، "سامانه مردم‌دار" را در فضای پورتال سازمان ایجاد کرد و از این طریق با پیاده‌سازی فرآیندهای استعلام، رسیدگی به گزارشات، درخواست‌ها و نظرات شهروندان در حوزه‌های جایگاه CNG، تجهیزات تفریحی، آسانسور، نهاد ارزیابی انطباق و خودرو را برای رسیدگی دریافت می‌کند.
در همین راستا "درگاه تخصّصی صدور مجوّزهای سازمان"؛"سامانۀ تدوین استانداردهای بین‌المللی با پیاده‌سازی فرآیندهای ثبت‌نام، عضویت در کمیته‌های فنی- فرعی"؛ " سامانۀ پرداخت هزینۀ آزمون در درگاه امن پرداخت"و " سامانۀ جدید جامع تأیید‌صلاحیت برای برگزاری جلسات، بررسی اولیه درخواست‌ها توسط مرکز تأیید‌صلاحیت ایران" ایجاد شد.
همچنین "سامانۀ جدید کُدگذاری و تعیین ماهیت مشتقّات نفتی" با هدف اصلاح فرآیند نمونه‌برداری و ایجاد ثبت نتیجه توسّط اعضای کارگروه استانی و ستادی ایجاد شد، که قابلیت ردیابی نمونه توسط محفظۀ قابل‌حمل به‌صورت برخطّ روی نقشه را دارد.
. علاوه بر آن؛ "سامانۀ خودرو و نیرو محرّک"،" سامانۀ سنجش نرخ کیفیت کالا"، "پنجرۀ واحد خدمات نظام استاندارد"، "سامانۀ انرژی و احتراقی در اجرای قانون هوای پاک و بهینه‌سازی مصرف انرژی"، "سامانۀ صدور کد شناسایی طلا"، "سامانه نظارت هوشمند بر عملکرد وسایل توزین "؛ نیز ایجاد و مورد بهره‌برداری قرار گرفته است.

  •  ایجاد سامانۀ جامع استاندارد
. در راستای یکپارچه‌سازیِ سامانه‌های اختصاصی، معماری (ADD) سامانۀ جامع استاندارد با‌عنوان پروژۀ «بازمهندسی و اصلاح زیرساخت‌های فناوری اطّلاعات سازمان ملّی استاندارد ایران»، با نگرشی راهبردی و فراگیر و با مدّ‌نظر قرار‌دادن نیازهای ذی‌نفعان و مخاطبان سازمان به منظور استقرار و بهره‌گیری صحیح از فناوری اطّلاعات و در راستای انجام بهینۀ تعاملات سازمانی در تمامی ابعاد مختلف آن، در دست اقدام است. این پروژه شامل بررسی، احصاء و بهبود تمامی فرآیندها و زیرساخت‌های موجود و آتی سازمان ملّی استاندارد ایران در ساختمان ستادی تهران،ساختمان صف (کرج) و تمامی واحدهای استانی خواهد بود.
  • پروژه‌های در دست اقدام جدید
در ادامه رویکرد توسعۀ سامانه‌های جدید سازمان ملّی استاندارد ایران، بهره‌مندی از تکنولوژی‌های روز برنامه‌نویسی، حفظ امنیتِ داده‌ها و اطّلاعات، یکپارچه‌سازیِ خدمات، کاهش وابستگی بهره‌بردار به تیم فنّیِ توسعۀ نرم‌افزار، اتّصال و استفاده از سایر سامانه‌های ارکان مختلف حاکمیت، شفافیت و نظارت و کنترل مستمر فرآیندها، انطباق فرآیندها با قوانین و مقرّرات موضوعه، احصاء و رفع گلوگاه‌های فساد و نیز تسهیل و تسریع خدمت‌رسانی به شهروندان در رأس قرار گرفت و در همین چارچوب، اجرای سامانه‌های جدید به شرح زیر در دست اقدام است:
  • سامانۀ جدید صدور مجوّزهای صادراتی و وارداتی
  • سامانۀ جدید تجهیزات تفریحی
  • سامانۀ جدید صدور نشان استاندارد حلال
  • سامانۀ جدید تدوین استانداردهای ملّی
  • سامانۀ جدید حدّ مُجاز آلاینده‌ها
  • سامانۀ ارگانیک
  • سامانۀ یکپارچۀ اندازه‌شناسی، اوزان و مقیاس‌ها
  • سامانۀ جدید تأییدیۀ ایمنی آسانسور، پلّکان برقی و پیاده‌رو متحرّک
  • سامانۀ جدید جامع کارشناسان استاندارد
  • سامانۀ یکپارچۀ ارزیابی کیفیت کالا و خدمات 
  • سامانۀ یکپارچۀ ارزیابی انطباق استاندارد
  • سامانه جدید اعطای نشان دانش بنیان(دانش نماد)
  • سامانه جدید اعطای نشان نانو (نانو نماد)
  • تغییر نسل دیتاسِنتر اصلی سازمان
سازمان ملّی استاندارد ایران در دورۀ تحوّلی خود با انجام اقدامات زیر نسل دیتاسِنتر خود را بر اساس سطح امنیت سایبری، برقراری سیستم‌های افزایش‌دهندۀ سطح پایش، کنترل و نظارت، آسیب‌شناسی و رفع آن‌ها و...  تغییر داده است.
با تأمین تجهیزات نسل نوین و ارتقای تجهیزات محاسباتی؛ زیرساخت امکان‌سنجی، طرّاحی و ایجاد جدید مرکز داده و ارتباطات شبکۀ دیتاسِنتر کشوری سازمان را فرآهم‌آورده و ارتقاء سطح امنیت سایبری سازمان مبتنی‌بر نسل نوین تجهیزات فرآهم آمد. 
.   علاوه بر تأمین تجهیزات، ساختار پشتیبان‌گیری دیتا با بازطرّاحی و تدوین روند تهیۀ پشتیبان از داده‌های حیاتیِ سازمان مبتنی‌بر ساختار نوین، مدّت‌زمان ذخیره‌سازی و آرشیوسازی دیتای سازمان از یک سال به سه سال ارتقا پیدا کرد.
  • برقراری سیستم‌های کنترلی و نظارتی در سطح شبکه و زیرساخت و ارتباطات
  در دوران تحولی سازمان ملی استاندارد ایران؛ مدیریت لاگ(Log Management)  در راستای جمع‌آوری، ذخیره، پردازش، ترکیب و تجزیه ‌و تحلیل داده از برنامه‌های کاربُردی، تجهیزات زیرساختی، سیستم‌‌عامل، بانک‌های اطّلاعاتی و کاربران، با هدف بهینه‌سازیِ عملکرد سیستم، شناسایی مشکلات فنی، مدیریت بهتر منابع، تقویت امنیت و بهبود تطبیق‌پذیری با هدف برقراری سیستم‌های کنترلی و نظارتی در سطح شبکه و زیرساخت و ارتباطات راه‌اندازی شد و سامانه‌های مانیتورینگ زیرساخت شبکه در راستای نظارت بر عملکرد شبکه، سِروِرها، سرویس‌ها، ارتباطات، بانک‌های‌اطّلاعاتی و... ارتقا یافت.
.   همچنین در این دوران هوشمندسازی فرآیندها در راستای ارتقاء شفّافیت و فسادستیزی و برقراری ارتباطات الکترونیک با سایر ارکان دولت با پیاده‌سازی بیش از 100 وب‌سرویس از دیگر خدماتی بود که در مرکز فناوری اطّلاعات و امنیت فضای مجازی ایجاد شد.
گفتنی است؛ این حجم از پروژه‌ها، پیش‌ از این در هیچ دستگاه دولتی و نهاد غیردولتی نظیر نداشته و برای اوّلین‌بار است که در دوران تحولی سازمان ملّی استاندارد ایران (1403- 1400)، تعریف و اجراء شده و همچنان تداوم دارد.